In perioada de repaus vegetativ se fac, asa zisele ,,tratamente de iarna”. Aceste tratamente au ca scop combaterea unor bacterii si specii de ciuperci, ce provoaca boli grave plantelor, dar si combaterea insectelor si acarienilor in stadiul de iernare.

Tratamentele se efectueaza atunci cand conditiile meteo o permit: temperaturi pozitive, fara vant si ploaie.

IMPORTANT! Tratamentele de iarna se fac numai in perioada de repaus vegetativ (moment cand frunzele au cazut complet ,,toamna – iarna” si inainte de umflarea mugurilor ,,iarna – primavara”).

I. TRATAMENTE CU PRODUSE CUPRICE
La toti pomii, primul tratament de iarna se face cu substante cuprice, cand frunzele incep sa cada.
Se recomanda pentru stropirea albastra sulfatul de cupru, adica piatra vanata neutralizata sau zeama bordeleza ( sulfat de cupru neutralizat cu lapte de var – se cumpara produs comercial gata preparat), care este bine, in general, sa se aplice singura, fara a se amesteca cu alte produse.

In perioada de repaus vegetativ, in intervalul dintre caderea frunzelor si pana inainte de umflarea mugurilor, se pot face tratamente in doze mai concentrate de pana la 2 – 3%.

La pomii fructiferi, ultimul tratament cu zeama bordeleza se poate face in faza de boboc inca nedesfacut, pentru a preintampina infectiile de cale florala.

II. TRATAMENE CU INSECTICIDE pe baza de ULEI HORTICOL
Au rolul de a reduce semnificativ formele hibernante ale acarienilor si ale paduchelui de San-Jose, dar si al altor daunatori care hiberneaza sub diferite forme.

Cand si cum se aplica uleiul horticol?
-momentul optim de aplicare a tratamentului pe baza de ulei horticol este la sfarsitul repausului vegetativ si inceputul dezmuguritului;

-tratamentul se va face pe vreme frumoasa cand temperatura depaseste 5 grade si nu se asteapta inghet sau ploaie in urmatoarele 24 de ore;

-este contraindicata amestecarea cu fungicide a uleiului horticol.

Se recomanda distanta de o saptamana intre ultimul tratament in repaus cu produsele pe baza de sulf sau cupru si tratamentul pe baza de ulei horticol.

-este foarte important sa se respecte indicatiile de preparare a solutiei pentru tratamente, urmand intocmai recomandarile producatorului.

-solutia se va aplica cu un echipament capabil sa asigure o acoperire uniforma, realizandu-se o imbaiere a pomilor; Solutia trebuie sa patrunda in toate crapaturile deoarece acestea sunt locurile preferate de daunatori pentru iernare.

Cand este util tratamentul si cand NU?
-tratamentul cu insecticide dizolvate in ulei sunt obligatorii la MAR, PAR, GUTUI.
-la CIRES, VISIN, CAIS si PRUN se fac tratamente numai daca s-au inregistrat atacuri de acarieni
de regula, nu sunt necesare tratamentele pe baza de ulei horticol la piersic si nectarin.