Plantarea pomilor fructiferi este bine să se facă toamna, atunci când este posibil (terenul a fost pregătit corespunzător și materialul săditor a fost scos din pepinieră), sau primăvara devreme, când terenul s-a zvântat și permite acest lucru.
Distanțele de plantare intre pomi fructiferi sunt foarte diferite de la o specie la alta, iar în cadrul speciei de la un soi la altul, în funcție de vigoarea acestora și de capacitatea lor de ramificare. La stabilirea distanței de plantare, trebuie reținut faptul că, la pomii maturi, distanța dintre rânduri trebuie să fie mai mare sau egală cu înălțimea pomilor.
Plantarea pomilor fructiferi
Alegerea unor distanțe prea mici determină întrepătrunderea coroanelor pomilor vecini, umbrirea reciprocă a pomilor.
La alegerea unor distanțe prea mari de plantare, nu se valorifică eficient terenul, nu se realizează un volum optim de coroană productivă, și producția nu va ajunge la potențialul soiurilor folosite. Amplasarea greșită a pomilor au în timp efecte negative deosebite.
Orientarea rândurilor trebuie făcută pe direcția nord-sud, pentru o expunere egală la soare a pomilor în cursul zilei.
Săparea gropilor pentru plantarea pomilor fructiferi se poate face manual sau mecanizat, în terenul lucrat, ele vor avea diametrul de 50-60 cm și 40 – 50 cm adâncime pentru pomi, iar în terenul nelucrat, gropile vor fi de 100/100/80 cm. Înainte de plantare, pomilor li se fasonează rădăcinile principale la 20 cm. După fasonare, pomii se mocirlesc într-un amestec format din pământ, balegă, apă și, eventual, substanțe stimulatoare de înrădăcinare (Radistim), amestec de consistență fluidă, care să adere bine pe rădăcini, după care pomii se distribuie la gropi.
Trebuie acordată atenție mare adâncimii de plantare. Punctul de altoire trebuie să rămână deasupra solului. Pentru aceasta, punctul de altoire a pomului se fixează la circa 5 – 7 cm deasupra solului pe terenul orizontal, astfel că după așezarea pământului în groapă, punctul de altoire să fie deasupra nivelului solului.